MESSAGE FROM YATIECOOKING

PERHATIAN BUAT PELANGGAN YATIECOOKING !!!!!



Akaun email yatiecooking telah ditukar kepada yatiecooking4@gmail.com

Yatiecooking mempunyai facebook akaun yang baru - Norhayati Basri, yatiecooking4@gmail.com. Sila maklum.

Terimakasih.

Monday, March 31, 2008

ROTI SOSEJ/FRUIT TARTS/KEK GULA HANGUS



Thank you to Nazuwa dekat Telekom Malaysia yg order roti sosej & fruit tarts. Minta maaf berbanyak sangat atas kesilapan di luar kawalan.

Yang ini pula terima kasih to my customer in Metacorp yang menempah kek gula hangus.

KEK COKELAT

Terima kasih kepada Ustazah di Tadika Raihan, Green Valley Park yang menempah kek cokelat untuk sambutan majlis Maulidur Rasul.
BIODATA:
Jenis Kek : Kek Cokelat
Berat : 2kg
Layer dalam : Choc Fudge
Topping : Ganache

CHOOOLATE E'CLAIR

Thank you to June for ordering this chocolate e'clair.

On the other hand, my husband would prefer without the chocolate topping.

Sunday, March 30, 2008

KUIH SAGO

Buat kuih sago utk minum petang. Hmmmm ... sedap .. di tambah pula bila disimpan dlm peti ais. Sejuk aje terasa bila masuk anak tekak nie ......
Kuih paling simple utk dibuat. Biji sago direndam beberapa jam terlebih dahulu. Air dididihkan utk memasak sago. Masukkan sago & dimasak. Dihidang bersama santan & air gula. Cubalah!

FRUIT TARTS

Fruit Tarts ordered by my customer in Bangi.
Thank you for the order. She requested a combination of grape, peach & strawberry.

Friday, March 28, 2008

ROTI JALA

ROTI JALA - RESIPI DARI KAK HANIELIZA

Bagi yg ingin mencuba:
2 cwn tepung gandum
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar susu cair (yatie pakai susu segar)
2 cwn air
garam
Yatie blenderkan aje semua bahan & mulalah menebar.

FRUIT TARTS

Dah lama tak ke udara ... eh eh eh ... mcm DJ radio lak .... bukannya apa, computer di rumah demam. Itu yang tak sempat nak download.
Anyway, this all last week order. Thank you to Liza Zali.

Sunday, March 23, 2008

SOLDIER CAKE

22hb Mac - Community 13, Blok 27 B Green Valley Park menyambut anak-anak kelahiran bulan Mac.
Seperti biasa, YatieCooking membuat kek harijadi. Bulan ini temanya berlainan sedikit kerana anak-anak yang menyambutnya adalah lelaki. Anak sulung saya, ikhwan mencadangkan kek dengan hiasan askar-askar. Kek ini juga adalah hasil rekaannya.


Jenis Kek : Kek Cokelat
Berat : 2.5kg
Hiasan : Patung Askar (beli kat kedai)
Topping : Choc Fudge + Buttercream

Saturday, March 22, 2008

KEK COKELAT

Thank you Lamini from Toko Lamini shop of Green Valley Park for ordering kek cokelat untuk harijadinya.
Kek: Kek Cokelat
Berat : 3 kg
Tema : Simple decoration

Topping : Ganache
Tulisan & Decoration : Sugar Paste
Bunga Rose : Wafer


Friday, March 21, 2008

KEK MANGGA MARBLE

Penghasilan kek ini pun sama juga dengan Pandan Marble & Orange Marble. Yang berbezanya cuma penggunaan paste. Percubaan yg tidak mengecewakan.

KEK MANGGA MARBLE
Bahan:
4 biji telur
100g gula pasir (kalu nak manis tambah skit lai)
1 camca besar ovalette
25ml pati santan/susu segar
50g minyak jagung
100g tepung gandum **
1/2 sudu teh garam halus **
1/2 sudu teh baking powder ** (** digaul & ayak)
1 sudu teh mangga paste
pewarna kuning
1 sudu teh serbuk koko
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh coklat emulco

Cara:
1. Putar gula + ovalette hingga rata. Masukkan telur & putar dgn kelajuan tinggi hingga kembang & pekat
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit & putar pada kelajuan perlahan.
3. Tuang minyak jagung & pati santan, gaul hingga sebati
4. Adunan dibahagi 2, Satu adunan dicampur esen vanilla, coklat emulco & serbuk koko. Satu adunan lagi orange paste + pewarna
5. Masukkan adunan koko & pandan berselang seli ke dlm acuan
6. Bakar dlm oven 180C selama 30 minit bergantung pada oven masing-masing (kalu oven Yatie cuma pakai 150C aje)

KEK PELANGI


Thank you to Kak Sofia & friends fr DBKL for ordering the rainbow cake.

Thursday, March 20, 2008

ORANGE MARBLE

Jiran ada buat kenduri baca yassin ... tak tahu nak bagi apa .... tapi ada idea & bersemangat untuk mengubah suai resipi.
Minggu Lepas ada buat Pandan Marble, resipi ambil dari Mat Gebu punya blog. Resipi sumbangan R. Lin (MyResipi.com). Yatie ambil resipi ini dan mengolah menjadi KEK ORANGE MARBLE.
KEK ORANGE MARBLE
Bahan:
4 biji telur
100g gula pasir (kalu nak manis tambah skit lai)
1 camca besar ovalette
25ml pati santan/susu segar
50g minyak jagung
100g tepung gandum **
1/2 sudu teh garam halus **
1/2 sudu teh baking powder ** (** digaul & ayak)
1 sudu teh orange paste
pewarna oren (kehabisan warna oren jadi Yatie pakai warna kuning telur)
1 sudu teh serbuk koko
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh coklat emulco
Cara:
1. Putar gula + ovalette hingga rata. Masukkan telur & putar dgn kelajuan tinggi hingga kembang & pekat
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit & putar pada kelajuan perlahan.
3. Tuang minyak jagung & pati santan, gaul hingga sebati
4. Adunan dibahagi 2. Satu adunan dicampur esen vanilla, coklat emulco & serbuk koko. Satu adunan lagi orange paste + pewarna
5. Masukkan adunan koko & pandan berselang seli ke dlm acuan
6. Bakar dlm oven 180C selama 30 minit bergantung pada oven masing-masing

Bau oren sungguh semerbak

Wednesday, March 19, 2008

CHOCOLATE CAKE FOR MARSHA

Oven that I used for baking.
This chocolate cake is being ordered by Mr Phelps especially for his wife, Marsha as a surprise cake. I'm using chocolate cake recipe by Misliha & ganache as a topping.

Tuesday, March 18, 2008

KEK BUAH & KEK GULA HANGUS

KEK BUAH - ORDERED BY G, THANK YOU.

KEK GULA HANGUS - ORDERED BY ROHAYA, THANK YOU.

Monday, March 17, 2008

FRUIT TARTS ORDER

Thank you to KTA Tenaga teams for ordering fruit tarts.

KEK GULUNG UNTUK IBU

BUAT KEK GULUNG UNTUK IBU & BEKALAN ANAK-ANAK KE SEKOLAH.

AISKRIM MALAYSIA

Hmmm ..... bring back old memory. My mother used to do 'AisKrim Malaysia'. Don't know why it was called 'AisKrim Malaysia' but I guess it was done like a Malaysian way. You can do so many flavors; green/red beans, milo, oren, lychee etc.
Kids love ice cream. Weekend, spent some time with my children teaching them to do 'AisKrim Malaysia'.
AIS BATU KACANG
AIS BATU MILO

AIS BATU OREN

Sunday, March 16, 2008

CUPCAKE BIRTHDAY

Cupcake yg masih belum di hias.... masih berbogel lagi .... heheheeh
Cupcakenya adalah kek mentega keju. Ada 2 jenis topping.
Ganache + choc fudge & blueberry.



Order by Zulfadzli for his friend's birthday.

Saturday, March 15, 2008

ORDER OF STRAWBERRY & BLUEBERRY CHEESE TARTS

Terima kasih Iza & Rafiah.
STRAWBERRY CHEESE TART

BLUEBERRY CHEESE TART

ORDER KEK PELANGI

TERIMA KASIH KAK ROZIE FOR ORDERING KEK PELANGI.
TO ORDER, APA LAGI ... PLS CALL YATIE AT 012-3243373

Friday, March 14, 2008

KEK PANDAN MARBLE

Kek Pandan Marble, very soft & yummy !!!!!
Kek ini memang lembut, gebu & manisnya is just nice.... bagi yg tak minat manis le ... Bagi penggemar manis, even though they find this cake is soft, they will ask "why tak manis?" Anyway, I just like the cake as it is. All fall in place just nice.
Resipi dpt dari Mat Gebu's blog, thanks for sharing.
KEK PANDAN MARBLE (R. Lin - MyResipi.com)
Bahan:
4 biji telur
100g gula pasir (kalu nak manis tambah skit lai)
1 camca besar ovalette
25ml pati santan (I guna susu segar mcm Mat Gebu)
50g minyak jagung
100g tepung gandum **
1/2 sudu teh garam halus **
1/2 sudu teh baking powder ** (** digaul & ayak)
1 sudu teh pandan paste
1 sudu teh serbuk koko
1/2 sudu teh esen vanilla (Mat Gebu add this & I also follow)
1 sudu teh coklat emulco (Mat Gebu add to this recipe & I also follow adding this)
Cara:
1. Putar gula + ovalette hingga rata. Masukkan telur & putar dgn kelajuan tinggi hingga kembang & pekat
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit & putar pada kelajuan perlahan.
3. Tuang minyak jagung & pati santan, gaul hingga sebati
4. Adunan dibahagi 2. Satu adunan dicampur esen vanilla, coklat emulco & serbuk koko. Satu adunan lagi pandan paste
5. Masukkan adunan koko & pandan berselang seli ke dlm acuan
6. Bakar dlm oven 180C selama 30 minit bergantung pada oven masing-masing

Thursday, March 13, 2008

DONUT

DONUT WITH GULA CASTOR
DONUT WITH GULA AISING
For those want to try to make simple donut, this is the recipe. I can't remember where is the sources. Rasanya mcm kak hanieliza dar RNET.
Bahan A
600gm tepung gandum
100gm tepung naik sendiri
100gm gula
30gm susu tepung
1 sudu kecil garam
11gm (1 packey) yis
Bahan B
1 biji telur
330ml air suam
60gm marjerin
1 sudu kecil bread softener
Cara
1. gaul semua bahan A hingga rata
2. Masukkan Bahan B & kacau rata. Kalu pakai mesin 20 minutes, kalau uli pakai tangan, lama le sikit.
3. Perapkan sehingga naik 1 kali ganda.
4. Ambil adunan & canai & terapkan bentuknya
5. Biarkan donut 20 - 30 minit sebelum digoreng
6. Goreng donut sehingga keemasan
7. Angkat & golekkan dlm gula.